Ard Germe Sisteminin Faydaları
Ardgerme, çok çeşitli inşaat, onarım ve rehabilitasyon uygulamalarında birçok fayda sağlayan oldukça verimli bir yapısal sistemdir. Sistemin verimliliği; yüksek dayanımlı çelik malzemelerin kullanılması, kullanılan çelik malzemelerin geometrik şekil verilebilecek esnekliğe sahip olması, yapısal olarak tüm kesitlerde faydalanılabilmesi, kuvvetin ve donatının uygulanan yükler altında en iyi şekilde direnç göstermesi için değiştirilebilmesi ve öngermenin yapıya uygulanma zamanının kontrol edilebilmesinden kaynaklanır.
Ardgerme, birbirini tamamlayan iki malzemenin betonarmede mükemmel bir dengesini sunar. Beton basınç dayanımında çok güçlü ve çekme gerilmesinde ise nispeten çok zayıftır. Betonun gerilme mukavemeti, basınç dayanımının yaklaşık % 10'u kadardır. Diğer yandan; öngerme çeliği çok güçlü bir gerilme mukavemetine sahiptir (tel için 270.000 psi / 1860 MPa) ve bu da, yaygın olarak kullanılan inşaat donatılarının yaklaşık dört katıdır. Yapılarda, çeşitli yüklerin neden olduğu basınç ve çekme kuvvetleri, en iyi şekilde Demir ve Halat kombinasyonu ile karşılanabilir. Bu da, yapıdaki betonarme elamanda, çekme gerilmelerine karşı oluşan direncin, basınç dayanımı kadar güçlü olmasına imkan verir.
Ardgerme, binalar, köprüler, silindirik yapılar, temeller, karayolu kaldırımları, zemin döşemeleri ve zemin ankrajlarına kadar her türlü betonarme yapıda kullanılabilir. Ayrıca Rehabilitasyon ile yenileme uygulamaları için de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ardgerme uygulamasının, yatırımcıya, yükleniciye, ülke ekonomisine ve çevreye birçok faydası bulunmaktadır,
Bunlardan başlıcaları aşağıdaki gibidir; - Ardgerme teknolojisi, geniş açıklıkların mesnet olmadan geçilmesine imkan sağlamaktadır.- Mimari açıdan çok daha işlevsel ve ferah yapılar elde edilebilmektedir.- Ardgermeli döşeme imalatlarında, döşeme kalınlıklarında meydana gelen azalmalar nedeniyle, döşemeler içinde kullanılacak beton ve demirde tasarruf sağlanmaktadır. - Demir ve beton üretimi için doğaya salınan karbondioksit miktarının çok fazla olması nedeniyle, daha az demir beton tüketimine olanak sağlayarak doğaya verilen zararı en aza indirmektedir. - Ardgerme sistemi, yüksek imalat hızlarına ulaşılması nedeniyle imalat süresinde, genel giderlerde ve işçilikte tasarruf sağlamaktadır. - Düşük döşeme kalınlıkları ile, bina toplam yükleri ciddi oranda azalmakta, dolayısıyla deprem durumunda binaya gelecek olan deprem etkisi daha az olmaktadır. Bu şekilde depreme karşı daha dirençli binalar yapılabilmektedir. - Betonarme elemanlarda oluşan çatlakların minimize edilmesi ve kontrol edilebilir hale getirilmesi bir diğer önemli faydasıdır. - Hmax sınırlaması olan bölgelerde düşük döşeme kalınlıkları sayesinde aynı yükseklikte daha fazla kat elde edilmesine olanak sağlamaktadır.